NaNoWriMo-projektin aloitus

 Aloitin uuden romaanin ja yksityisen NaNoWriMo-projektin. Normaalisti NaNoWriMo-projekteja tehdään kai osana kansainvälistä kirjoituskuukautta, jonka aikana on tarkoitus saada kokonaisen kirjan ensimmäinen versio valmiiksi. Tuolla sivustolla on myös erilaisia etäkirjoitustukiryhmiä sun muita. Luin tästä jo jokin aika sitten jostain, mutta enemmän kuulin ideasta ystävältäni kun kerroin hänelle olleeni Runokuussa ja hän kyseli onko se samanlainen kuin NaNoWriMo. Lyhenne tulee sanoista National Novel Writing Month, ja sitä järjestetään eri puolilla kai eri aikoihin. Ystäväni mukaan se järjestetään marraskuussa, mutta nanowrimo.org-sivustolla mainittiin huhti- ja heinäkuu. Esimerkiksi Vettä elefanteille (Water For Elephants) on kirjoitettu osana NaNoWriMoa. 

Projekti voi olla aika yksinkertainen. Määräsin itselleni tavoitteeksi kirjoittaa 50 000 sanaa syyskuun loppuun mennessä. Nyt olen hahmotellut romaanin sisällön ja kirjoittanut vasta 360 sanaa. Päivittäin kirjoittaen 50 000 sanasta kuukaudessa tulee noin 1667 sanaa per päivä. Projektin aloitettuaan saa esiin Dashboardin, jossa näkyy koko tavoite ja sen tilanne sekä erilaisia badgejä (otin alle näyttökuvan omastani). Sain kaksi badgeä kirjattuani nuo ensimmäiset 360 sanaa tehdyiksi. Muut badget "palkitsevat" kirjoitusputkesta, 1667 sanan päivätavoitteen täyttymisestä ja koko tavoitteen etenemisestä. Palkita on tuossa lainausmerkeissä, koska mitään varsinaisia palkintoja ei ole. Tällaiset badget ovat kuitenkin itselleni hirveän palkitsevia, ja rakastan peleissäkin poiketa sivupoluille saadakseni saavutuksista badgejä.

Olen melko innoissani uudesta romaani-ideasta ja tästä projektikokeilusta. Luennot alkavat vasta ensi viikolla, ja kurssien alkupuoli tuntuu aina hirveän hitaasti etenevältä, joten aikaa minulla on varmasti. Isommaksi ongelmaksi voi tulla tyhjän virtuaalisen paperin ja ikkunasta ulos tuijottelut. Tällä hetkellä en vielä koe tarpeelliseksi liittyä NaNoWriMon Suomen Discord-ryhmään tai tehdä kirjoittelustani kovin sosiaalista, mutta tällaisiakin mahdollisuuksia on olemassa.

En vielä kehtaa juurikaan avautua romaaniin liittyvistä ideoistani, kun se on näin alkutaipaleella. Sen sisältö, aihepiirit, hahmot ja teemat voivat vielä tarkentua kirjoitusprosessin aikana. Olen kuitenkin jo nyt tykästynyt hahmoihini, aiheisiin ja teemoihin, ja minusta tuntuu, että lopputulos tulee olemaan melko monitasoinen. Kovin montaa tuntia en sisältöä tai aloitusta suunnitellut, mutta alkukin tuntuu jo mukaansa tempaavalta. Kirjoitusoppaista on selvästi ollut hyötyä!

Olen tottunut kirjoittamaan enemmänkin itsestäni kuin kuvitteellisista asioista, joten fiktio tuntuu antavan ihanan paljon vapauksia. Ennen avoimien ovien määrä tuntui melkein ahdistavalta. Nyt kun inspiraatio iski, tuntuu siltä, että tehtävät valinnat koskevat vain pieniä yksityiskohtia ja kaikki muu on jo selvää. Samalla kuitenkin kirjoitan edelleen osittain itsestäni. Käytän kirjoittamista myös tunteideni purkamiseen. Minun on pitänyt kirjoittaa traumakirjoittamisesta tai kirjoittamisen terapeuttisesta luonteesta omakin postaus, mutta se on vielä jäänyt suunnitelmien tasolle. Ehkä seuraava kirjoittamiseen liittyvä blogipostaukseni kertookin siis siitä.

Some, blogit, kirjoittaminen ja monet muutkin luovat harrastukset tai työt ovat näyttäneet, miten monia erilaisia luovia tapoja ihmisillä on kääntää vuoden kamalin päivä vuoden hauskimmaksi postaukseksi tai suurikin tuska upeaksi luovaksi teokseksi. Fantasiassa monesti erilaiset taikavoimat saavat valtavasti pontta kivusta ja tuskasta. Tuskan kääntäminen voimaksi on voimauttavaa. Omassa romaani-ideassanikin on fantastisia piirteitä ainakin osittain ja jollain tulkinnallisella tasolla. Saa nähdä, hyödynnänkö tuskan voimauttavan luonteen ideaa kuitenkaan muutoin kuin motivaationa omalle kirjoittamiselleni.

Oletteko te kokeilleet "nanoilua"? Mitkä ovat nanowrimo.orgin parhaita puolia tai välineitä, joita en välttämättä tässä tajunnut mainita tai joista en ehkä edes vielä tiedä?



NaNoWriMo-dashboardini. Käytössäni on nyt vain pieni osa sivuston koko tarjonnasta, mikä tuntuu ainakin tällä hetkellä minusta enemmän kuin riittävältä!

Kommentit

Suositut postaukset