Kirjagram, kirjatok – kirjallisuus ja some

Aktivoiduin noin vuosi sitten Instagramissa ja Facebookissa seuratakseni kirja-aiheisia postauksia ja keskusteluja. Sosiaalinen media on kyllä pitänyt pinnalla muutenkin kirja-alan uutisissa ja olen päässyt seuraamaan mielenkiintoisia keskusteluja ja kirjoittajia tai sisällönluojia, mutta samalla seurantaan on tullut paljon muutakin: huonekasveja, sisustus- ja tee-se-itse-juttuja, nörtteily- ja kuntoilusisältöä sekä yhteiskunnallisia vaikuttajia. Toisaalta olen oppinutkin paljon etenkin kirjoittamisesta, kirja-alasta, ruoanlaitosta, huonekasveista ja yhteiskunnasta.


kirjahylly, kasveja, taustalla puinen valkoinen seinä

Kuva: Huỳnh Đạt (pexels.com)


Kirjojen markkinointi sosiaalisessa mediassa

Kirjoittajana en ole ikinä jaksanut kummemmin miettiä sosiaalista mediaa, sillä olen aktiivinen vain seuraajana. Nyt kustannustoimittajana taas pääsin miettimään tätä, kun eräs kirjailija kysyi neuvoja kirjojensa markkinointiin sosiaalisessa mediassa.

Monilla kirjailijoilla on oma sivu esimerkiksi Facebookissa omille kirjoilleen.

Enemmän huomiota saattavat kuitenkin saada sellaiset kirjailijat, jotka julkaisevat pätkiä runoistaan, kirjoistaan tai muuten vain sisältöä – hauskaa tai vakavampaa – esimerkiksi Instagramiin tai TikTokiin.

Omalle seurauslistalleni Instagramissa ovat päätyneet esimerkiksi kirjailija ja hauskojen videoiden tuottaja johngreenwritesbooks, kirjailija, ja podcastia pyörittävä yhteiskunnallinen vaikuttaja headonfirepod, meksikolaistaustainen runoilija diaryofaromantica, joka lukee runojaan koskettavasti ja voimakkaasti, ja skotlantilainen "warrior poet" misspunnypennie, joka paitsi lukee runojaan myös kertoo kiinnostavasti skottisanoista ja tämän lisäksi taistelee internet-misogynistejä vastaan runoilla. 

Kirja-aiheisia videoita julkaisevat toki muutkin kuin itse kirjailijat, esimerkiksi tatteredcoverbookstore tekee hauskoja videoita ja monet kirjastotyöntekijät tai muuten vain kirjoista erityisen innostuneet ihmiset tekevät esimerkiksi kirjasuositusvideoita.


Kustannustoimittaja ja sosiaalinen media

Pohdimme kirjailijan kanssa, mikä olisi sopivin tapa juuri hänelle, ja totesimme, että Facebook toiminee hänelle parhaiten. Videoita tai kuvia ei tarvitse julkaista aivan joka päivä, mutta kerran kuukaudessa voi olla jo liian hidas julkaisutahti seuraajille tai algoritmeille. Toisaalta kirjan elinkaari on nykyään niin lyhyt, ettei videoita tarvitse julkaista joka viikko kovin montaa kuukautta putkeen.

Ihan joka kustantamossa tällainen markkinoinnin suunnittelu ei kuulu kustannustoimittajan työtehtäviin, mutta pienessä kustantamossa pääsee tekemään vähän kaikkea. Eikä minunkaan pakko olisi kaikkea tehdä, mutta olen kiinnostunut ja innostunut myös markkinoinnista ja esimerkiksi tuotannosta, joten pääsen tutustumaan näihinkin kirjan elinkaaren vaiheisiin.

Lähinnä kustannustoimittaja hyötyy sosiaalisesta mediasta, jotta hän on kartalla siitä, millaisia kirjoja halutaan lukea juuri nyt. Ihmettelin, kun omankin työpaikkani julkaisulistalla oli peräti neljä johtamiseen ja työkulttuurin murrokseen liittyvää kirjaa, mutta niille on ilmeisesti nyt myös kysyntää. Kaikkea ei siis somestakaan saa selville. Ehkä parhaiten teoksia, jotka ovat maailmalla hypen keskellä ja jotka voisi olla kiva kääntää suomeksi. Tosin siinä kohtaa, kun niitä hypetetään maailmalla, ne on jo Suomessakin todennäköisesti luettu englanniksi, sillä käännöksillä aina kestää.


Kirjauutiset sosiaalisessa mediassa

Instagramin kautta törmäsin myös WGA:n eli Writers Guild of American suureen lakkoon, josta voisin tehdä oman postauksen joku kerta. Siitä voi kuitenkin lukea myös esimerkiksi Wikipediasta.


Lopuksi randomisti kirjoittamiseen ja kirjallisuuteen liittyviä kursseja

Nyt on muuten taas ilahduttavan paljon ilmaisia lyhyitä etäkursseja Kalifornian yliopistolla, esimerkiksi

  • Crafting the Personal Narrative: Using Micro Prose to Tell Your Story (24.2.2024)
  • Breaking through Writer's Block (24.1.2024)
  • Animals as Souls and the Magic of Objects in Middle Grade and Young Adult Literature (28.10.2023)
  • The Business of Writing: Practical Skills for the Professional Writer (21.10.2023)
  • How to use ChatGPT, Meditation, and Surrealism to Unlock Your Creativity (30.9.2023)
  • What's at Stake in the WGA Strike? (videotallenne, katsottavissa 17.9.2023 asti)

Viimeisimmästä oikeastaan tuli mieleen koko blogin idea, sillä sosiaalisessa mediassa koko lakkoon törmäsin.

Opiskeluintoa minulla näemmä vielä riittää, kun kuolailin Avoimen yliopistonkin kurssitarjontaa, ja ilahduin siitä, että Henri Satokangas opettaa nyt tietokirjallisuutta. 

Olen myös miettinyt, josko kävisin vuoden ajan opiskelemassa pedagogisia tai jotain muuta. Vuosi on lyhyt aika, ja opiskelu on kivaa. Sen jälkeen työnäkymät voisivat olla vieläkin avarammat. Sitä herkästi miettii, että ei viitsisi enää mennä opiskelemaan, kun yhden, kolmen tai viiden vuoden päästä valmistuessaan olisi jo sen ja sen ikäinen, mutta kannattaa ajatella niin päin, että yhden, kolmen tai viiden vuoden päästä on joka tapauksessa sen ja sen ikäinen – ja samassa työtilanteessa kuin nyt. Tähänkin ajatukseen oikeastaan törmäsin Instagramissa.


Kommentit

Suositut postaukset