Kirjasyksy kutsuu jälleen

Syksy on jälleen tuloillaan, ja kirja-ala heräilee kesäisiltä päiväunilta. Olen itse ahertanut koko kesän toimitusprojektien kanssa, mutta syksyn tapahtumat ja rekrytoinnit, maailmanlaajuiset kustantamouutiset ja ylipäätään viilenevä syksyinen sää ovat houkutelleet minut takaisin kirjojen maailmaan.


Kuva: Olga Lioncat (pexels.com)


Mukanaan ovat vieneet muiden muassa Merete Mazzarellan Syksystä syksyyn (Tammi, 2021), Virginia Woolfin Nuoruuteni päiväkirjat 1 (Oppian, 2022), joka olisi kyllä kaivannut oikolukijaa, ja Emmi Itärannan Kudottujen kujien kaupunki (Teos, 2015).

Toimitustyökin on vahvistanut haluani jatkaa kustannusalalla. Olen saanut rutkasti kiitosta ja positiivista palautetta, ja olen oppinutkin paljon – etenkin itsevarmuuteni on kasvanut. Tästä pitänee tehdä vielä muitakin postauksia. :)


Syksyn kirjamessut ja -tapahtumat lähestyvät. Kirjastoilla on yhä enemmän kirja-aiheisia keskusteluja ja esittelyjä. Runokuu on jo loppumaisillaan. Seuraavina odottavat Göteborgin, Turun, Frankfurtin ja Helsingin kirjamessut syys- ja lokakuussa.

Selasin myös pitkästä aikaa kustannusmaailmaa käsitteleviä uutisia. Selviä trendejä on nähtävillä, esimerkiksi:

  • Kustantamot ovat murroksessa. Ne sulautuvat tai irtisanovat työntekijöitä.
  • Pienet kirjakaupat joutuvat sulkemaan oviaan.
  • Pienet kustantamot keskittyvät yhä tarkemmin erikoisaloihinsa. Toisaalta pienillä kustantamoilla sanotaan olevan yhä suurempi haitari julkaistavassa kirjallisuudessa.
  • Ääni- ja e-kirjojen suosio kasvaa.
  • Podcastit ovat yhä tärkeämpi väylä kustantamoiden markkinoinnissa.
  • Markkinointi suunnataan useammin jo olemassa olevalle yleisölle suuren yleisön sijaan.
  • Tiivistelmä-sivustot ovat yhä suositumpia myös kirjaihmisten keskuudessa.
  • Poliittiset kirjat kasvattavat suosiotaan.
  • Teknologia avustaa yhä enemmän kustannusalan tarpeissa.
  • Omakustanteita on koko ajan enemmän, ja ne kasvattavat suosiotaan.
  • Monimuotoisuudelle on kysyntää – muttei vielä kovinkaan paljon tarjontaa.

Penguin Random House yritti parin vuoden ajan ostaa Simon & Schusteria ja muuttua megakustantamoksi. "The Big Five" pysyy kuitenkin ennallaan. (The New York Times 2022.) Tämän selvittyä oikeudenkäynneissä viime vuoden lopulla Penguin Random House on irtisanonut ja ostanut ulos runsaasti työntekijöitä. Alyssa Matesic löytää tästä hyviäkin puolia ja kasvun sekä oppimisen paikkoja kustantamoille.

Pienillä kustantamoilla ei välttämättä mene huonosti. Ne löytävät rakonsa kustannusmaailmasta erikoistumalla tai laajentamalla valikoimaansa.

“[S]mall publishers now provide a far wider variety of literature, politics, history, and journalism, of art-making and truth-to-power-speaking, of actual risk-taking — and from a far more diverse group of authors — than the commercial conglomerate publishers” (nimeämätön kirjailija: Exploding Topics)

Monimuotoisuus kiinnostaa tämän päivän lukijoita – esimerkiksi kirjojen hahmojen toivottaisiin joskus olevan hieman muunkinlaisia kuin vain valkoisia liikuntarajoitteettomia cis-heteronaisia. Tarjontaa ei kuitenkaan tunnu olevan. Siinäpä ideaa niille, jotka haluaisivat saada kirjansa julki.


Kuva: Lee & Low Booksin diversiteetti-tutkimus (Exploding Topics).

Tästä tulee mieleen, kun muutama vuosi sitten eräässä ryhmässä kyseltiin, olisiko kenelläkään tietoa suomenkielisestä murrosikäiselle suunnatusta seksuaalisuutta laajasti ja monimuotoisesti käsittelevästä kirjasta. Ei ollut. Eikä silmiini ole osunut tällaisia edes tämänhetkisissä kustannusohjelmissa. Aina kustantamot eivät saa tietää, että jonkinlaiselle kirjalle olisi kysyntää. Toisinaan kustantamoita ei kiinnosta. 

Rekrytoinneista vielä kiinnostuneille:

Tammi hakee kustannustoimittajaa ja kustannuspäällikköä suomennetun kaunokirjallisuuden toimitukseen. Haut umpeutuvat maanantaina 28.8.

Myös Sähköinfo hakee kustannustoimittajaa parin vuoden määräaikaiseen työsuhteeseen. Haku umpeutuu 10.9.


Hyvää kirjasyksyä kaikille! 💖

Kommentit

Suositut postaukset