Omakustanne ja tarvepainatus

Omakustanne ja tarvepainattaminen voivat olla hyviä vaihtoehtoja, jos itsellä on osaamista ja jaksamista kustantaa, taittaa, oikolukea ja markkinoida itse. Toki apua saa silti etenkin editointiin ja markkinointiin kirjailijaryhmistä ja omakustannepaikoista. Tosin esimerkiksi BoD:n kustannustoimittaminen on eeerittäin kallista, mutta BoD auttaa ilmeisesti jonkin verran markkinoinnissa esimerkiksi auttamalla kirjailijan omien sivujen luomisessa ja tarjoamalla maksutta kirjoja kirjabloggareille ja -arvostelijoille.


Teksti "Omakustanne?", maapallo, kirjoja ja säihkettä.


Omakustanteissakin kustantaja ottaa taloudellisen riskin. Tarvepainatuksessa tämä riski on melko pieni.

Omakustanteiden ja tarvepainatuksen on ennustettu kasvattavan suosiotaan, sillä etenkin tarvepainatuksessa taloudellinen riski on niin pieni. Omakustanteet olivat vielä ehkä 50 vuotta sitten ainakin runoilijoille käytännössä ammatillisen uskottavuuden täyttä tuhoamista, mutta nyt runouttakin julkaistaan enemmän kuin koskaan aiemmin juuri omakustanteiden muodossa.

Omakustanteiden suurin miinus näyttäisi edelleenkin olevan validoinnin puute. Kirjat validoidaan perinteisissä kustantamoissa. Omakustanteen voi kuitenkin saada esimerkiksi vähälevikkisen laatukirjallisuuden listalle. Näitä kirjoja opetus- ja kulttuuriministeriö tukee myöntämällä kirjastoille tukea näiden kirjojen ostamiseen. Tietokirjojen osalta kirjaa voi itse ehdottaa listalle, ja kaunokirjallisten teosten listan kokoaa valtion kirjallisuustoimikunta. Vuoden 2022 ostotukilistassa näyttäisi olevan vain kolme omakustannetta.

Finlandia-palkintoja tai -ehdokkuuksia tuskin omakustanteille heruu. Muita palkintoja omakustanteet voivat kuitenkin ainakin teoriassa saada. Esimerkiksi Elsa Töllin Fun Primavera -runoteos (2020) voitti runomaailmassa arvostetun Tanssiva karhu -palkinnon 2021 ensimmäisenä omakustanteena.

Omakustanteisiin liittyy kuitenkin edelleen negatiivisia asenteita, joiden voi olettaa vaikuttavan myös palkintoraateihin. Jos miettii vaikka, miten itsekin suhtautuu ajatukseen omakustannekirjan ostamisesta.


BoD – Books on Demand

Tein tilin BoD:lle nähdäkseni, miten sivusto toimii. MyBoD:n etusivu näyttää jotakuinkin tältä.


MyBoD-sivun etusivun yleiskatsaus, jossa näkyy myydyt kirjat, myydyt e-kirjat, tilitetyt palkkiot ja avoimet palkkiot.

Kun aloittaa kirjaprojektin, tulee ensin valita haluamansa palvelu: BoD Fun, BoD E-kirja, BoD Classic tai BoD Comfort. BoD Funissa ei tehdä sopimusta kirjakauppamyynnistä, vaan se on perinteistä omakustanne-meninkiä, eli kirjaa painatetaan x-määrä omaan käyttöön. E-kirja-sopimuksella tehdään pelkästään e-kirja kirjakauppoihin, eikä se maksa mitään. Classic maksaa noin 70 euroa, ja siinä voi valita haluamansa kokoisen ja näköisen painetun kirjan kirjakauppamyyntiin. Halutessaan itselleen painettua kirjaa, saa ne kirjailijan hinnalla. Comfortissa saa lisäksi mallikappaleen, viiden kappaleen ensipainoksen ja henkilökohtaisen neuvojan 250 eurolla. 



Kirjaprojektin tekeminen näyttää myBoD:ssä helpolta. Ensin valitaan tosiaan sopimustyyppi, sitten annetaan kirjan perustiedot (nimi, kirjailijan nimi, sivumäärä ja kannen tiedot). Hintalaskurilla näkee, miten kannen ja sisuksen koko ja materiaali vaikuttavat kirjan hintaan. Kovakantinen on kalliimpi, ja enemmän sivuja tarkoittaa myös enemmän hintaa.

Kannattaa ottaa huomioon, että esimerkiksi tuo 12 cm x 19 cm on aika pienikokoinen kirja, ja sivuja tulee äkkiä 150:stä asetteluin 12pt riviväli 1,5 ja paperikoko A4 tuossa pienemmässä koossa yli 300. Jos sanoja on 50 000, ei ehkä kannata valita pienintä kirjakokoa, koska kirjasta tulee paksumpi ja kalliimpi.

Kirjan perustietojen jälkeen annetaan luettelointitiedot, esimerkiksi kirjastoluokka ja avainsanoja. Tämän jälkeen on enää tiedostojen lataaminen ja maksutietojen lisääminen.

BoD:n sivuilla on ohjeita vain Wordillä taittamiseen, mutta Pagesillä homma sujuu yhtä helposti, kun hakee hakukoneilla ohjeita ja toisaalta ihan vain tutkimalla. Esimerkiksi sivunumeroiden peilikuva-asettelut tai tuo paperikoon muuttaminen vaikka sitten 120mm x 190 mm kokoon löytyvät helposti hakemalla ohjeita netistä. (Pagesin omat ohjeet taas tuntuivat melko heikoilta tässä kohtaa.)

E-kirjan tekeminen Classicillä ja Comfortilla ei ole pakollista, mutta BoD konvertoi e-kirjan ilmaiseksi oikeaan muotoon. E-kirjan voi myös asettaa hetkeksi alennukseen, ja e-kirjoista saa yleensä suurempaa tekijänkorvausta, kuten monesti muutenkin ymmärtääkseni kustannussopimuksissa. Jos e-kirjan hinnaksi asettaa maksimin eli 11,90 euroa, jokaisesta kirjasta saa jopa noin 7 euroa ihan suoraan itselleen.

BoD:llä voi tehdä kannen helposti EasyCover-ohjelmalla, joka laskee automaattisesti kannen mitat. Kannesta voi tehdä täysin omannäköisensä, tai sitä varten voi käyttää malleja. EasyCoverista voi lukea lisää BoD:n blogista.


Amazon

Myös Amazonin kautta voi ilmaiseksi julkaista omakustanteita ainakin Kindle-versioina. En ole tutustunut Amazonin kautta omakustantamiseen, mutta se tuntuu yllättävän yleiseltä tavalta suomalaisillekin kirjailijoille. Jos olen ymmärtänyt oikein, kirjaa voi myös jakaa jonkin aikaa ilmaiseksi Amazonin kautta, kunhan sopimus on tehty ainoastaan Amazonin kanssa.

BoD:n kautta voi myös valita täpän, joka sallii kansainvälisen painetun kirjan myynnin esimerkiksi Amazonissa. Tämä varmasti kannattaa, jos kirjoittaa englanniksi.


Omakustanteen painattaminen

Omakustanteen voi tehdä myös ottamalla yhteyttä suoraan painotaloon ja tilaamalla haluamansa suuruisen painoksen. Harkitsin graduni kohdalla teettäväni siitä yhden kappaleen fyysisenä, eikä se olisi kovin montaa kymppiä maksanut, mutta lopulta haave jäi sille tielleen. Ehkä joskus.

Painotaloja voi hakea netistä ja vertailla hintoja. Useimmilla on sivuillaan laskurit, joiden avulla näkee, kuinka kalliiksi painos tulisi. Monet painotalot tuntuvat myös olevan ystävällisiä ja auttavaisia.


Kaarna Kustannus

Kaarna ei sinänsä ole omakustanne-painotalo vaan pieni indie-kustantamo ja sellaisenakin vähän kustantamon ja omakustantamisen välistä, joten mainitsen paikasta tässä postauksen lopuksi. Kaarna on turkulainen kustantamo, jossa toimii vapaaehtoisena opiskelijoita. Kirjailija maksaa itse kirjastaan pienestä painoksesta kustantamisen ja saa valtaosan kirjan tuotosta itselleen. Hän saa ilmaiseksi kustannustoimittamisen ja taiton. Kustantamon osuus käytetään kirjoihin ja tapahtumiin, eivätkä vapaaehtoiset siis ota osuuttaan työstään lainkaan.

Pienkustantamona käsikirjoituksia ei voida käydä läpi jatkuvasti, ja seuraava käsikirjoitushaku aukeaakin huhtikuussa. Jos muut kustantamot eivät ole innostuneet käsikirjoituksestasi ja harkitset omakustannetta, kannattaa kurkata, olisiko Kaarnalla innostusta kustannustoimittaa se ilmaiseksi.


Omat kirjat täytyy aina ilmoittaa Sanastolle, jotta niistä voi saada lainauskorvauksia. Korvausta saa vain painetuista kirjoista. Kirjat täytyy ilmoittaa siis silloinkin, jos kirja julkaistaan perinteisen kustantamon kautta. Sanasto pitää myös listaa ihmisistä, joilla olisi odottamassa korvauksia mutta jotka eivät ole lisänneet tietojaan Sanastolle. Ohjeita löytyy esimerkiksi tämän linkin takaa.


Mitä ajatuksia teillä herää omakustanteista? Ostatteko ikinä omakustanteita? Oletteko harkinneet julkaisevanne jonkin kirjanne omakustanteena?


Kommentit

Suositut postaukset