Motivaatio ja työn merkityksellisyys

Kirja-ala on minusta aina tuntunut ainakin miltei täydeltä bingolta, kun miettii "hyvän" työn kriteerejä; sekä kirjoittaminen että kustannustoimittaminen ovat tyydyttävää, merkityksellistä, vapaata, luovaa, vastuullista ja haastavaa työtä. Toki palkka ei ole parhain, ja työhön voi olla jonkinlainen viha-rakkaussuhde. Työilmapiiri riippuu kustantamosta, ja kirjailijoilla työilmapiiri on yleensä melko yksinäinen.

Kirja-alalla voi myös motivoida itseään muistamalla näitä kriteerejä. Kulttuurin ylläpitäminen ja hyvien kirjojen saattaminen lukijoille on tärkeää. Kirja-alalla oppii jatkuvasti ja pääsee kasvamaan. Jos kirjaprojektin kanssa meinaa väsyttää, nämä isommat maalit motivoivat tekemään parempaa jälkeä.

Uskalsin alkaa unelmoida kirja-alasta enemmän vain noin pari vuotta sitten. Toisaalta halusin myös tutkijaksi ja väitellä itseni tohtoriksi. Kirja-ala alkoi kuitenkin kiinnostaa juuri merkityksellisyyden vuoksi, mutta pelkäsin, olisiko minusta kustannustoimittajaksi tai kirjailijaksi tai pitäisinkö niistä edes lopulta.

Tutkaillessani kustannustoimittamisesta tehtyjä tutkielmia törmäsin myös blogipostaukseen, jonka kirjoittaja kertoi olleensa harjoittelussa kustantamossa ja oppineensa, ettei hän haluakaan kustannusalalle. Mietin kauhuissani, voisiko minullekin käydä noin.

Nyt kun olen editoinut tekstejä vapaaehtoisena ja freelancerinä, olen kuitenkin tuntenut itseni pohjattoman onnelliseksi joka kerta, kun edessäni on jotakin editoitavaa. Mielessäni on soinut ajatus: "Tää on niin mun juttu!" Olisihan tämä pitänyt tajuta jo opintojen aikanakin, kun pääsi kommentoimaan ja editoimaankin muiden tekstejä. Olin hommassa hyvä jo silloinkin, eikä se ikinä tuntunut inhottavalta tai liian vaativalta. Vaikeinta minulle on ollut se, jos annetaan yhdenlaisia ohjeita mutta sittenkin salaa toivotaan toisenlaisia.

Välillä kirjoittaessaan tai editoidessaan saa päänsä täysin kipeäksi, kun juuttuu johonkin kohtaan. Tällaisissa tilanteissa paras on merkata kohta ja siirtyä eteenpäin, ja myöhemmin hankala kohta onkin aivan itsestään selvä. Vaikka kirjoittaminen ja editoiminen ovatkin välillä työläitä ja vaativia, niitä myös toisaalta rakastaa.

Pidin kirjoittamisesta juuri parin viikon tauon, mutta palasin tänään koneen ääreen. Tauon jälkeen homma sujuu taas helpommin. Tähän voi vaikuttaa myös ryhmäkannustus, sillä nyt on NaNoWriMo-meiningeissä huhtikuun camp päällä, ja monet nettituttuni kirjoittavat nyt täyttä häkää. Mukaan on helppo hypätä!

Organisaatioviestinnän kurssilla tuli esiin yllä mainitsemiani puolia, jotka tekevät työstä viihtyisämmän. Yksi iso tekijä on tietysti raha. Tärkeintä kuitenkin on, että mahdollisimman moni kohdista täyttyy, eikä juuri raha vaikuta niin paljon, jos työ on merkityksellistä ja ilmapiiri on kannustava. Minulla ei ole enää Organizational Communication -kirjaa luettavanani, mutta netistä löytyy vähän samankaltaisia listauksia.


Millainen työ on riittävän hyvä?

Becoming minimalist -blogin postauksessa esitetään seuraavat 12 kohtaa, joihin kannattaa kiinnittää huomiota työssä palkkakuitin lisäksi:

1. "It makes a positive difference"

Eli työssä pääsee vaikuttamaan maailmaan positiivisesti. Kaikilla kirjoilla voi vaikuttaa, ja tekemällä niistä mahdollisimman selkeitä, kiinnostavia, saavutettavia ja luettavia tämä vaikutus voi olla syvempi!

2. "You enjoy your co-workers"

Työilmapiiri riippuu paljon kustantamosta. Joistakin kustantamoista tulee lämmin olo, kuten vaikka Basam Booksista, jossa saatan aloittaa ensi viikolla kustannustoimittajana. Kirjoittajalla työkavereina voivat olla muut kirjoittajat ja työnjohtajana aika usein kissa. Minusta hyvä työilmapiiri on paitsi kannustava myös haastava ja rehellinen, eikä palautetta pelätä antaa.

3. "You feel appreciated and valued"

Se, että tuntee itsensä arvostetuksi, liittyy myös paljon työilmapiiriin. Ehkä se voi liittyä itseenkin; siihen, että arvostaa itse omaa työtään.

4. "You are trusted"

Luottamukseen liittyvät myös vapaus ja vastuu. Tehtaassa voi olla tiukka kuri ja tarkka kuva siitä, miten työ täytyy tehdä, mutta kirja-alalla on taiteellisia vapauksia. Kustannustoimittajatkin voivat usein valita itse työaikojaan ja -tapojaan. Jokaisella voi olla omanlaisensa keinot viedä projekti alusta loppuun ja tehdä muistiinpanojakin. Vapaammilla aloilla täytyykin löytää ne omat tavat tehdä asiat parhaiten.

5. "It is something you love to do"

Vaikka kirjojen parissa työskentely onkin välillä haastavaa ja rankkaakin, se on myös palkitsevaa. Voin ainakin itse sanoa jo nyt, että se on todellakin sellaista, mitä rakastan tehdä. 

6. "It fits your personality"

Persoonallisuudesta ei ollut organisaatioviestinnän kurssilla puhetta, mutta tämä kohta laittoikin minut hieman miettimään sitä, miten tärkeää tämäkin oikeasti on! Kirja-alan luovuuden ja vapauden takia kirjaprojekteja voi lähestyä myös hyvin eri tavoin persoonallisuudesta riippuen. Kustannustoimittaja voi tehdä useampaa projektia samaan aikaan tai keskittyä aina vain yhteen kerrallaan. Itse kaipaan vaihtelua, ja tuntuu helpommaltakin välillä tuulettaa ajatuksia aivan erilaisessa tekstissä. Toisille vaihtelu voisi tuntua raskaalta tai häiritsevältä. Kirjoittajilla on ehkä vielä enemmän erilaisia tapoja kirjoittaa, suunnitella ja rakentaa kirjoitusympäristö. Voi suunnitella tarkkaan tai ei ollenkaan, tai jotain siltä väliltä. Voi alkaa kirjoittaa suoraan tai puhua ensin nauhuriin. Voi kirjoittaa yksin tai muiden kanssa.

7. "It challenges you to grow"

Kirja-alalla oppii paljon ja pääsee todellakin kasvamaan. Kirjojen kanssa työskentely on niin monipuolista, että aina jokin osa-alue itsessä kehittyy. Palautteen antaminen tai vastaanottaminen, tai kirjoitus- ja editointitaidot. Kun muistaa tekevänsä kirjoja lukijoita varten, sekin haastaa kasvamaan, jotta kirjoista tulisi aina vain parempia.

8. "The company's values align with yours"

Olen huomannut, että arvostan enemmän kustantamoita, jotka suhtautuvat kirjojen kustantamiseen  rakkaudella ja kulttuuri edellä ennemmin kuin vain rahallista voittoa miettien. Jollakulla toisella arvot voisivat olla toisin päin, eikä siinä ole mitään väärää. Olen kuitenkin oppinut olemaan jopa kiitollinen siitä, että kaikki kustantamot eivät vastanneet työhakemuksiini, sillä tunsin sillä tavalla erottavani kylmemmät ilmapiirit lämpimämmistä. Toki kaikki eivät vastaakaan avoimiin työhakemuksiin heti, vaan kyselevät vaikkapa kolmen kuukauden päästä, olisinko vielä kiinnostunut.

9. "A flexible, results-oriented culture"

Joustava työkulttuuri suo työntekijöille vapauksia. Tuloksiin keskittyminen lienee keskeistä sekä kustannustoimittajien että kirjoittajien työnkuvissa, sillä hyvää jälkeä tekevä saa jatkossakin lisää töitä.

10. "It values family"

Perheen arvostamisesta en niin osaa sanoa. Ainakin kustannustoimittaminen on ihmisläheistäkin työtä. Kirjoittajan ehkä täytyy arvostaa perhettä, jos hänellä sellainen on ja jos hän saa heiltä tukea työlleen. Tai no, mitään ei ehkä täydy arvostaa.

11. "It brings balance to life"

Työn tasapainottavaa luonnettakaan en ollut aiemmin miettinyt, mutta kirjat nimenomaan tuovat tasa-painoa ainakin omaan elämääni! Elän aktiivista elämää ja olen tottunut fyysisiin töihin, joten hiljainen ja keskittynyt ajatustyö sekä kielen kanssa kikkailu ovat juuri sopivaa tasapainoa elämälleni. Tasapaino on muutenkin minusta tärkeää. Kun mietin, millainen päivä olisi täydellinen, en osaa suoraan sanoa, sillä täydellinen päivä olisi tasapainossa sitä ympäröivän viikon kanssa. Ahkeran työviikon ja urheilun päätteeksi ilta sohvalla peiton alla sarjojen parissa ja kaakaomuki kädessä olisi aivan täydellinen, mutta toisaalta esimerkiksi sairasloman jälkeen sellainen ei maistuisi enää yhtä hyvältä, vaan täydellinen päivä olisi 10 tai 20 kilometrin lenkki koiran kanssa Nuuksiossa tai Sipoonkorvessa – vasta kunnolla tervehtyneenä tietysti. Tasapainon merkityksen meinaa usein unohtaa, mutta se on kuin onkin tärkeää!

12. "It brings you satisfaction"

Viimeisenä postauksessa esitetään, että työn tulisi olla tyydyttävää ja että pitäisi voida katsoa menneeseen päivään tai vuoteen tyytyväisenä. Kirjoittajana tässä toki haittaa hieman tunne, jos on yhtään päätynyt prokrastinoimaan. Mutta noin muuten voi olla ehkä tyytyväinen, ja tyytyväisyys on tärkeää. Siinä on aineksia onnellisuuteenkin.


Tällaisia puolia voi muuten tuoda myös esiin työhaastattelussa omin sanoin. "Miksi haluat kustannustoimittajaksi, kääntäjäksi, oikolukijaksi, kirjailijaksi tai miksi tahansa haluatkin?" on toisaalta ihan vain itsellekin merkityksellinen kysymys.


Miten te motivoitte itseänne?


Nainen keltaisissa vaatteissa istumassa ja nojaamassa seinään, jossa geometrisia mustavalkoisia kuvioita ja teksti: "What you do matters."

Kuva: Luke Webb (pexels.com)


Kommentit

Suositut postaukset