Narratiivinen tietokirjallisuus
Tarinat ja kertomukset ovat vaikuttavia ja kiinnostavia. Somessa nousee tuon tuostakin viraaliksi jonkun henkilökohtainen kertomus, ja elämäkerrat myyvät hyvin. Valtioilla ja yrityksilläkin on omat tarinansa. Miksei siis tietokirjoillakin?
Tietokirjoissa on kuin onkin monenlaisia tarinoita. Koko kirjan läpi voi kulkea yksi pitkä kertomus, esimerkiksi tutkijan kertomus hänen kokemuksistaan kirjan ja tutkimuksen tekijänä tai vaikka lasten tietokirjassa kirjan läpi kulkeva kertomus, joka johdattelee pientä lukijaa tiedon äärelle. Kertomukset voivat olla myös lyhyitä mikrokertomuksia, anekdootteja, eksemplumeja tai vaikka hypoteettisiä esimerkkejä, joilla havainnollistetaan fysiikan lakeja tai matematiikan laskukaavoja. Viimeksi mainitut ovat usein jollain tapaa humoristisia.
Kertomuksilla on myös erilaisia tavoitteita. Monesti ne havainnollistavat vaikeaa asiaa, mutta kertomukset ovat myös kiinnostavia. Taudin oireet voisi vain yksinkertaisesti luetella, mutta niitä voi myös avata kertomuksen kautta.
Kertomuksilla kuvataan ajallisesti jäsennettyä mennyttä tapahtumasarjaa sekä jonkun kokemuksia ja tuntemuksia. Mielenkiintoinen esimerkki kirjassa Kertomuksen keinoin on simpanssin kokemuksista vapaan epäsuoran kerronnan avulla kertominen. Kertomusten avulla eläydytään toisten kokemuksiin.
Tietokirjojakin on erilaisia, ja erilaisissa tietokirjoissa on erityyppisiä kertomuksia. Matkakirjassa voi olla matkakertomus, jossa kuvataan kokemusta tietyssä maassa oleskelusta. Historiallisissa tietokirjoissa kertomukset ovat keskeisiä, sillä historian kuvaamisessa ehkä väistämättäkin kerrotaan tarinaa. Historian kohdalla, kuten kaunokirjallistenkin tarinoiden, on kysyttävä usein "miksi" ennemmin kuin "mitä sen jälkeen tapahtui". Kokemusasiantuntijoiden kirjoissa kirjoittajan omilla kokemuksilla on tärkeä paikkansa. Esimerkiksi Korkeintaan vähän väsynyt (2020) -kirjan kirjoittaja Eeva Kolu käsittelee myös omaa uupumustaan ja Suorittajan mieli: Vapaudu ylikontrollista (2022) -kirjan kirjoittaja Emilia Kujala taas omaa ylisuorittajan mieltään.
Koska tietokirjoissa kaiken tulisi olla totta, myös kertomuksissa tulee pysyä totuudessa. Simpanssin tuntemusten tai historiallisen maiseman kuvaaminen voivat tuntua hieman hassuilta tästä näkökulmasta, mutta niissäkään kyse ei ole täysin fiktiivisyydestä, vaikka emme oikeasti pääsekään simpanssien pään sisään tai menneisyyteen.
Omat suosikkitietokirjani kuvaavat yleensä tutkijoiden omia kokemuksia. Rakastan ehkä muutenkin aivan liikaa kaikkea metatietoa tai -kerrontaa, joten tietokirjailijan kertomukset aiheen tutkimisesta ja kirjan synnystä ovat minusta mielenkiintoisia. Esimerkiksi jo aiemmin blogissa mainitsemani kirjat Maybe You Should Talk to Someone ja The Sleep Solution: Why Your Sleep Is Broken and How to Fix It ovat todella mielenkiintoisia narratiivisia tietokirjoja, joissa eri alojen asiantuntijat kertovat työstään ja omista kokemuksistaan ihmisinä. Unilääkäri Chris Winter kertoo omista unitottumuksistaan, valvottuneista (sleep deprived) opinnoistaan ja unitutkimuksistaan sekä asiakkaista, jotka ovat kuvitelleet valvoneensa viimeiset kuukaudet, vaikka tämä ei ole mahdollista. Terapeutti Lori Gottlieb taas kertoo urastaan käsikirjoittajana ja terapeuttina sekä asiakkaistaan, joilla oli kenellä minkäkinlaisia ongelmia. Gottlieb tajusi yllättävän eron jälkeen tarvitsevansa itsekin terapiaa. Kukaan ei ole täydellinen. Kenen vain tarina voi joskus vaatia editointia.
Aloin myös miettiä, minkä verran omissa blogiteksteissäni on kertomuksia. En juurikaan ripottele anekdootteja elämästäni tänne, mutta pohdin omia mielipiteitäni ja näkemyksiäni samaan tapaan kuin esseissä on tapana tehdä. Välillä mieleeni tulee jokin hauska kertomus omasta elämästäni, mutta jätän ne kuitenkin kirjoittamatta. Lähinnä koska ajattelen, että ei tämä nyt liity asiaan ja ketä tämä muka kiinnostaa. Mutta kertomuksella voisi ehkä myös keventää tekstiä. Minulla on tapana kirjoittaa melko tiiviisti, etenkin jos tarkoitukseni on pyrkiä osoittamaan asiantuntemustani.
Minkälaisia teidän lempitietokirjanne ovat? Onko niissä kertomuksia? :)
Kommentit
Lähetä kommentti