Päivitystä työnhakutilanteestani
Olen viimeiset pari kuukautta keskittynyt lähinnä tiedonhakuun ja opintojeni viimeistelyyn. Nyt tutkinnosta puuttuu enää viimeinen tietokirjallisuuden kurssi. Muista tietokirjallisuuden opinnoista ainakin sain arvosanaksi täyden vitosen, jipii!
Kun valmistuminen lähestyy, olisi aika taas miettiä työhakemuksia.
Tein Exceliin listan kaikista kustantamoista, joihin olen hakenut töihin. Lisäsin siihen merkintöjä esimerkiksi siitä, onko kustantamo vastannut ikinä hakemukseen tai millaista palautetta sieltä olen saanut. Etenkin Gaudeamuksesta, Otavasta, SKS:stä ja Siltalasta on jäänyt kiva kuva, vaikka töitä ei heillä ollutkaan. Muutama kustantamo ei ikinä vastannut, esimerkiksi Into, Gummerus, Aula & Co tai S&S.
Tein myös listan pk-seudun kustantamoista ja siitä, millaisia kirjoja ne kustantavat. Siitä voin jatkaa hakemusten lähettelyä. Jos kustantamot eivät ole kovin tuttuja, voi tällaisen listan tehdessään korostaa vaikka eri värillä mielenkiintoisimpia yrityksiä. Tein tällaista vuosi sitten, mutta viime vuoden kuluessa kustantamot ovat tulleet sen verran tutuiksi, että huomaan nopeasti listaltani kiinnostavimmat.
Kustantamoon töihin päässeet tuttuni ja muutkin kustannusalaa tuntevat ovat nyt kannustaneet etenkin freelancer-hommiin. Hieman kyllä tuo toiminimen perustaminen jännittää. Ainakin sen rekisteröiminen maksaa noin 60 euroa. Ukko tai vastaava firma voisi tehdä jutut puolestani, mutta he vetävät ison osan sitten jokaisesta palkkakuitista. Kaverini suositteli myös kirjanpitäjää, mutta en tiedä, tarvitseeko sellaista oikeasti ihan vain freelancer-hommiin.
Muitakin kuluja friikku-hommista voisi tulla. Tarvittavat välineet ja sovellukset tulisi hankkia omasta pussista. Mutta se lienee ainoa mahdollinen ovi kustannusalalle.
Minua kannustettiin etenkin soittelemaan kustantamoihin. Niin jää paremmin mieleen. Kaverini kertoi saaneensa friikku-hommia, kun hän tulosti CV:nsä ja kävi kirjamessuilla tyrkkäämässä sen kustantamotyöntekijöiden käteen: "Anna töitä!"
Sain maisterin tutkinnon kasaan noin vuodessa ja kahdessa kuukaudessa. Viime lukuvuonna suoritin 100 opintopistettä, ja loput 20 jäivät tälle syksylle. Aallossa 60 opintopistettä lukuvuodessa suorittanut saattaa saada muutaman sadan euron stipendin, mutta Hy tai humanistinen tiedekunta ei tällaisia tietääkseni jakele. En tiedä, miksi kiirehdin valmistumiseni kanssa, kun lisäaikaakin on niin helppo saada.
Jos nyt pääsisinkin takaisin maisteriopintojeni alkuun, sanoisin itselleni: "Ota rennosti! Nopeasti valmistumisesta ei ole mitään hyötyä. Päinvastoin, siitä voi olla haittaa!" Jos olisin nimittäin ottanut opinnot rennosti, olisin saanut sisällytettyä harjoittelun tutkintooni, ja harjoitteluhan olisi todella tärkeä osa tutkintoa, kun on kyse kustannusalasta.
Omalla kohdallani on nyt kuitenkin turha jossitella. Mutta jos joku maisteriopintonsa aloittanut kustantamourasta haaveileva tätä lukee, suosittelen keskittymään harjoittelun löytämiseen, vaikka opinnot venyisivät. Tiedekunta saa silloin toki vähemmän rahaa, mutta kannattaa kuitenkin miettiä ennemmin omaa tulevaisuuttaan ja työllistymistään, etenkin kun tiedekunta ei nopeasti valmistumiseen kannusta.
Epävakaalla kirja- ja kustannusalalla vankka kokemus on kaikkein tärkeintä. Vaikka välillä tuntuu, ettei innostuneisuus ja tiedon tai osaamisen määrä kustantamoja kiinnostakaan, näiden kahden avulla kuitenkin jaksaa itse etsiä sitä tärkeää kokemusta. Vaikeinta on saada varpaansa oven väliin, mutta kun yksi paikka ottaa edes harjoitteluun, on työnhaku sen jälkeen paljon helpompaa.
Suunnataan siis nokka tulevaan, ja yritetään nähdä siellä jotain toivoa ja valoa!
SKS ainakin hakee nyt harjoittelijoita ensi vuodeksi, kustannustoimittajan tehtävien lisäksi myös viestintään ja Edith-yksikköön. Eikä harjoittelutukeakaan edellytetä! (Periaatteessa he eivät ole tällöin edes oikeutettuja tähän tukeen, koska tuen edellytyksenä on juurikin se, että harjoittelua ei ilman tukea voitaisi järjestää eli tukea pitäisi edellyttää.)
Tsemppiä siis kaikille muillekin kustantamoihin hakeville!
Piti napsaista kuva, kun tuolla ulkona on niin nättiä nyt!
Kommentit
Lähetä kommentti